понеделник, 13 февруари 2012 г.

Жилищата в София поскъпнали според Райфайзен


Жилищата на партера и последния етаж рядко се продават.

  С 4,8% са поскъпнали жилища в София през последното тримесечие на миналата година спрямо периода юли-септември, сочи индексът на Райфайзен Имоти.
Едно тримесечно повишение на индекса, особено през последното тримесечие на годината, не означава непременно, че е настъпил обрат в общата тенденция.
  Спрямо последните три месеца на 2010 г. средните пазарни цени на жилищата в столицата са спаднали с 1%.
В Пловдив през четвъртото тримесечие на 2011 г. цените са намалели с 10,5% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна годишният спад е 5,2%.
На тримесечна база индексът отчита почти еднакви изменения на средните цени на жилищата и в двата града – намаление от 4,3%.
  Потенциалните купувачи до такава степен избягват жилищата на партера и последния етаж в многофамилните жилищни сгради, че повечето такива имоти в момента на практика са непродаваеми.
Същото се отнася и за апартаментите с нефункционално разпределение и различни скосявания, както и за традиционната липса на инфраструктура около имотите.

Това най-вероятно е поредната спекула на пазара за недвижими имоти с основата ясна цел да се манипулират хората за да започнат да купуват, смятайки че цените започват да се покачват. Което още 2-3 години няма как да се получи, поради финансовата криза и голямото количество не закупени имоти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар