сряда, 1 февруари 2012 г.

2011 спря свободното падане на цените на имотите в България


Изминалата година оформи две основни тенденции на пазара на бизнес имоти – спря „свободното падане на цените” и ясно отличи успешните проекти на пазара.
Въпреки че 2011 г. е била слаба за бизнеса, тя се е характеризирала с активен пазар на имоти и е била по-успешна от предходните две.

Страната ни попадна в Топ 10 на държавите с най-голям ръст на инвестиционния пазар в Европа, което показва, че без да се радваме на изключителни обеми в абсолютни стойности, България отново стана привлекателна за международните инвеститори след почти двугодишно затишие.

Релокацията движи офис пазара
Средният наем за нов модерен офис на топ локация се движи средно между 10-12 евро на кв. м. Общият обем офис площи възлиза на близо 1,48 млн. кв. м, след като през 2011 г. на пазара са се появили нови 163 хил. кв. м офиси.
През 2012 г. се очакват още около 120 хил. кв. м. Тъй като отдадените офиси през годината са 88 хил. кв. м, което е по-малко от новоизлезлите на пазара, процентът на незаетост демонстрира слабо покачване и в края на 2011 г. бе 30%. Релокацията продължи да доминира като причина за движение на пазара на офис площи, но през последните месеци на годината станахме свидетели и на сделки с нови или разширяващи дейността си клиенти.

Моловете засенчиха търговските улици
По данни на Forton International обемът на търговските площи към момента възлиза на 560 хил. кв. м, като още 185 хил. кв. м в столицата са в процес на изграждане.
Средният наем на кв. м в търговски център в София е около 27 евро за магазин от 100 кв. м, а в другите големи градове в страната квадратен метър търговска площ се отдава за около 18-20 евро за същата площ.

През изтеклата година от Forton са отдали под наем над 17 170 кв. м търговска площ, които включват 35 сделки на търговски улици. Интересът към улиците през 2011 година остава сравнително слаб, тъй като възможностите и условията, които моловете предлагат, привличат по-силно вниманието на наемателите на търговски площи.

Инвестиционен пазар
През изтеклата 2011 година в страната са били сключени 9 големи инвестиционни сделки с общ обем от около 200 млн. евро. Предпочитани от инвеститорите са търговските обекти, както и обектите с дългосрочно гарантирани приходи.
„Инвеститорите, които проучват възможностите за вложения у нас, са основно високорисковите фондове и предприемачите. Най-голяма активност показват компаниите от Великобритания, Гърция, Израел и Франция”, каза Михаела Лашова, мениджър консултиране и инвестиционни продажби във Forton.
В Европа ръстът на инвестиционните сделки през 2011 г. е бил 7,8% с общ обем от 126 млрд. евро. В района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ръстът е бил осезаемо по-голям в сравнение със Западна Европа – 75%, сочат данни на международната консултантска компания Cushman & Wakefield, чийто асоцииран партньор в България е Forton.
Освен България, обект на инвестиционен интерес са били и Естония, Словакия, Чехия, Унгария, Русия, Хърватия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар