вторник, 31 януари 2012 г.

Експерти съветват първо да вземем кредида после да търсим жилище

Когато решите да купувате жилище, което ще бъде финансирано от банка, първото нещо, което трябва да направите е да посетите поне 2-3 банки, за да се запознаете на място с техните условия.

Едва след избора на банката трябва да започнат огледите на имоти, а не обратното първо да се тръгне по огледи, а после да мислим как ще ги финансираме и от коя банка. Това е грешна процедура, обяснява експертът в интервю за портала ceb.bg.

Вероятно най-голямото безпокойство на кредитополучатели, когато теглят ипотечен кредит, е свързано с тяхната възможност да ги погасяват.
Повечето възможности включват намаляване на месечната вноска с не повече от 50% за някакъв период от време, като обикновено това са шест месеца. След това имате право на още шест месеца т.е. така се получава едногодишен период, в който вие ще заплащате 50% от дължимата вноска по кредита това е т.нар. преструктуриране. То най-често представлява именно това - намаляване на вноската за някакъв период от време.
Другото, което би могло да се случи, ако вноските по кредита станат непосилни за вас, тъй като банката, с която сте сключили кредита вдигне доста високо лихвите и не можете да се споразумеете с нея за нови условия, е т.нар. рефинансиране. То представлява кредит от друга банка, чиито условия са по-изгодни. С този кредит погасявате кредита на първата банка и в това се състои рефинансирането. Тук нещото, с което трябва да се внимава много, когато подписвате договор за кредит, е да сте наясно с условията и по-точно с т.нар. наказателни такси при предсрочно погасяване, защото може да се окаже, че тази наказателна такса е толкова висока процентно, че на вас не ви е изгодно да се преместите в друга банка. Повечето банки отмениха своите наказателни такси, когато погасяването на кредит е с лични средства, но когато се извършва със средства от друга банка, т.е. при рефинансиране, наказателната такса остава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар